De gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen (GemSV)
Vóór de hervorming van het BWRO, die op 30 november 2017 werd goedgekeurd, hadden de gemeenteraden de mogelijkheid om een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan te nemen die van toepassing was op hun volledige grondgebied. Sinds de herziening van het BWRO kunnen gemeenten maar een verordening voor hun volledige grondgebied aannemen als die verordening een materie betreft die niet op gewestelijk vlak is geregeld of als die verordening de gewestelijke regelgeving preciseert door aanvullingen te geven. Een dergelijke gemeentelijke verordening wordt “specifieke gemeentelijke stedenbouwkundige verordening” (SGemSV) genoemd. De gemeenten kunnen overigens ook verordeningen aannemen die betrekking hebben op een deel van hun grondgebied. Een dergelijke verordening heet dan “zonale gemeentelijke stedenbouwkundige verordening” (ZGemSV).
Bij de goedkeuring van de hervorming van het BWRO van 30 november 2017 beschikten de meeste gemeenten nog over de “algemene” GemSV’s. Die waren erg oud en bijgevolg gedateerd. Er werd toen gepland om die oude GemSV’s automatisch op te heffen wanneer de nieuwe GSV in werking zou treden. Die nieuwe GSV zal de door de regering op 21 november 2006 goedgekeurde GSV vervangen. De desbetreffende GemSV’s die hieronder worden vermeld, worden in dit verband aangeduid met een sterretje (*).
Alle gemeenten hebben overigens stedenbouwkundige verordeningen aangenomen (vaak vóór de inwerkingtreding van de hervorming van het BWRO van 30 november 2017), die beantwoorden aan de definitie van SGemSV en ZGemSV.
We vermelden nog een bijzonder kenmerk van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen (waarmee het BWRO de gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen niet heeft uitgerust): de GemSV’s maken het mogelijk hetzij de waarde van de verplichte stedenbouwkundige lasten die worden opgelegd door de gewestregering te verhogen, hetzij andere omstandigheden te bepalen waaronder het opleggen van stedenbouwkundige lasten verplicht is en hun waarde vast te leggen.
Document acties